Så tvättar du miljövänligt och skonsamt 

Tips på hur du tvättar hållbart

 • Tvätta inte för ofta

 • Undvik förtvätt vid normalt smutsad tvätt

 • Tänk till en extra gång innan du använder sköljmedel

 • Dosera rätt mängd tvättmedel

 • Fyll tvättmaskinen

 • Hängtorka tvätten

 

Det är enkelt att tvätta miljövänligt

Förr i tiden, innan den elektriska tvättmaskinen uppfanns, tog det flera dagar att tvätta och i vissa hushåll tvättade man därför bara några få gånger om året. Även efter att den elektriska tvättmaskinen uppfanns i början av 1900-talet var folk sparsamma med sin tvätt och tvättade kläderna när de verkligen var smutsiga.
 
Idag finns gemensamma tvättstugor i de flesta flerfamiljshus och många har även egna tvättstugor i sina hem. Det är vanligt att man tvättar kläderna efter bara en användning och dessutom fyller man sällan maskinen, vilket belastar miljön och sliter på både kläder och tvättmaskin. För att spara på miljön och tvätta hållbart är det viktigt att man lär sig tvätta på ett skonsamt sätt.

Behöver det verkligen tvättas?

Tänk till en extra gång innan du tvättar ett plagg. Är det verkligen smutsigt eller behöver det bara fräschas upp lite? En del plagg behöver inte tvättas alls utan mår bäst av att vädras, till exempel ull och organiska material.

Hoppa över förtvätt för miljön

Kläder som inte är ordentligt nersmutsade behöver inte förtvättas för att bli rena. Försök att undvika förtvätt när du tvättar normalt smutsad tvätt så sparar du på miljön. Tänk dock på att vissa ämnen såsom blod och äggviteämnen löses i kallt vatten så plagg med sådana fläckar bör förtvättas.

Undvik sköljmedel

För både miljön och hälsan, tänkt till en extra gång innan sköljmedel används i tvätten. Det finns nämligen kemikalier i sköljmedel som är svåra att bryta ned. Dessutom förstörs fibrerna i textilierna av sköljmedel. Om ni ändå vill använda sköljmedel välj ett parfymfritt och krav-och miljömärkt.

Läs mer om sköljmedel och hur du kan göra ditt egna miljövänliga sköljmedel här!

Dosera rätt 

Mätningar visar att ca en fjärdedel av allt tvättmedel som förbrukas i Sverige, används helt i onödan. För mycket tvättmedel är inte bra för miljön, kläderna eller för tvättmaskinen. Många lägger till extra tvättmedel för de tror att tvätten blir renare då, men så är det inte. Allt tvättmedel åker inte ut med sköljvattnet vid överdosering utan en del medel blir kvar i kläderna. Följ anvisningarna på tvättmedelsförpackningen för att dosera rätt mängd. 

Ett annat sätt att eliminera överdosering är att installera automatisk dosering i den gemensamma tvättstugan.

Fyll tvättmaskinen

Du tvättar mest ekonomiskt och miljövänligt, om du fyller tvättmaskinen. Det är oekonomiskt att lägga bara lite tvätt i maskinen och det leder till att tvätten och maskinen slits hårdare.
 
Obs! Överskrid inte maximal tvättmängd. Tvättresultatet blir lidande och kläderna kan ta skada.

Torka miljösmart

Det är torkprocessen som drar mest energi vid tvätt- och torkning av textilier. Därför är det absolut bästa för miljön att hängtorka tvätten. Det sliter dessutom inte på plaggen. Det är också en bra idé att investera i miljövänligare produkter till den gemensamma tvättstugan. Torktumlare och torkskåp med värmepump halverar energiförbrukningen jämfört med evakuerande modeller.
 
Varför ska du tvätta och torka hållbart? Vilka är fördelarna för dig med att tvätta hållbart och varför har den gemensamma tvättstugan en central roll i utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle?

Relaterat material:

Automatisk dosering 

Det är mycket vanligt att överdosera tvättmedel vilket inte är bra för varken tvättmaskinen, textilierna eller miljön. Ungefär en fjärdedel av allt tvättmedel som förbrukas, används i onödan enligt mätningar. Tycker du att tvättmaskinen lukar illa eller har den blivit angripen av mögel? Då kan det vara en konsekvens av överdosering. Ett sätt att åtgärda problemet med överdosering är att skaffa automatisk dosering. Kika på PODABs pumpsystem som kopplas till tvättmaskinen och doserar rätt mängd tvättmedel automatiskt. 

 

Vill ni ha hjälp med er tvättstuga?

Vi har alla produkter som krävs för att skapa en välfungerande tvättstuga. Har du frågor om hur ni kan förbättra just er gemensamma tvättstuga? Kontakta oss redan idag!

Din offertförfrågan

Lägg till fler produkter

  Tack för din offertförfrågan.

  Vi återkopplar inom kort. Du får även en bekräftelse skickat till din angvina mejladress.

  Koden: