Tvätta utan sköljmedel? 

Sköljmedel eller inte?

Sköljmedel eller inte?

Använder du sköljmedel när du tvättar? Har du funderat över varför eller använder du det av ren vana? Det finns anledning att tänka till innan du använder sköljmedel igen.

”Jag tror att många använder sköljmedel rutinmässigt och inte tänker på de negativa aspekterna. Jag har arbetat med professionell tvättstugeutrustning i 25 år och frågan om sköljmedlets vara eller icke vara är vanligt förekommande”, säger Patrik Wedberg, teknisk specialist på PODAB. 

”Problemet är att de flesta förknippar doften med ren tvätt, men i sköljmedel kan det gömma sig kemikalier, som inte är bra för huden. För både miljön och hälsan bör man alltid använda ett miljömärkt alternativ samt tänka till en extra gång, innan man tillsätter sköljmedel i sin tvätt”, fortsätter Patrik. 

Vad gör sköljmedel?

Sköljmedel gör din tvätt mjuk. Eller? Ja, det kan upplevas så, men vad som egentligen händer är att sköljmedlet binder upp fukt i plaggen med hjälp av små plastpartiklar. Textilierna blir alltså inte helt torra, vilket bryter ner dess elasticitet och förkortar livslängden. Dessutom försämrar det exempelvis handdukars uppsugningsförmåga.

Ett annat argument för sköljmedel är att det reducerar statisk elektricitet i kläderna. Något som lätt kan uppstå med plagg av syntetmaterial, som nylon och akryl. Framförallt i vårt torra och kalla klimat. 

Förr var dessa material vanligare, idag tillverkas kläder till största del i helt andra material. Och många gånger förstörs plaggen istället av sköljmedlet. Plaggens elasticitet och klädernas andningsförmåga försämras, något som kanske inte så många vet.
 
Läs mer om hur du tvättar miljövänligt här!

PODABs tips

Vi har några enkla tips på hur du kan göra ditt eget sköljmedel eller se på en lösning med automatisk dosering

Gör ditt egna sköljmedel

Upplever du fortfarande problem med statiska kläder, finns det andra utvägar. Ättika har nämligen samma effekt på kläderna som sköljmedel. Att tillsätta ättika i tvättmaskinen har dessutom många andra fördelar. Den tar bort dålig lukt i kläderna och avlägsnar eventuella tvättmedelsrester, som kan irritera huden. Dessutom håller ättikan tvättmaskinen ren och fräsch. Saknar du att det luktar ”parfym” är ett tips att tillsätta eteriska oljor tillsammans med ättikan. 

 

Recept på naturligt sköljmedel:

 • 3 dl ättika (24 procent)

 • 9 dl uppkokt avsvalnat vatten

 • Ca 10 droppas eterisk olja (t ex. lavendel eller eukalyptus)
   

Gör så här:

Blanda ingredienserna i en glasflaska, skaka ordentligt innan användning för att fördela den eteriska oljan. Tillsätt 0,25 dl till varje tvättomgång. Doseras i facket avsett för sköljmedel.

Automatisk dosering i tvättstugan

Installera automatisk dosering i er förening 

Tvättmedel- och sköljmedelsrester ligger ofta kvar i tvättmaskinerna och följer med till nästa tvättomgång. Något som kan orsaka problem för personer med allergiska besvär. 

Ett tips om man har boende i sin förening som lider av allergier är att installera automatisk dosering. Då kan föreningen själv styra och välja ett allergivänligt tvättmedel. Tvättmaskinerna anpassas så att doseringsfacken inte längre är tillgängliga att använda, och man kan inte längre dosera sköljmedel. 

Tvättmaskiner med automatisk dosering

Att använda automatisk dosering i den gemensamma tvättstugan är även fördelaktigt för miljön. Mätningar visar att ca en fjärdedel av allt tvättmedel används helt i onödan. Med automatisk dosering kan man alltså eliminera överdosering. 

Källor:

http://www.ringsjon.se/atgarder/hur-kan-jag-hjalpa-till/tvatt-och-skoljmedel/

https://www.hemtrevligt.se/icakuriren/artiklar/test-rad/20170119/10-tvattrad-som-gor-skillnad/

https://www.expressen.se/leva-och-bo/gor-det-sjalv/husmorstips/sa-gor-du-eget-billigt-och-valdoftande-skoljmedel--av-attika/

https://www.expressen.se/leva-och-bo/darfor-ska-du-inte-anvanda-skoljmedel/

Din offertförfrågan

Lägg till fler produkter

  Tack för din offertförfrågan.

  Vi återkopplar inom kort. Du får även en bekräftelse skickat till din angvina mejladress.

  Koden: