Inredning i tvättstugan skapar trivsel

Modern tvättstuga med hemtrevlig inredning

Det behöver inte vara så komplicerat att förvandla en befintlig tvättstuga till en modern drömtvättstuga. Nedan delar vi med oss av våra tips på hur man inreder tvättstugan. En något tråkig, traditionell tvättstuga kan enkelt inredas till en mysig,funktionell och modern tvättstuga att längta till. 

När valet och placeringen av produkterna är klar kommer man till själva utseendet och inredningen av tvättstugan. Man får utgå från de förutsättningar som finns gällande ytskiktet och placeringen av avlopp, vatten, etc. Om ytskiktet i den befintliga tvättstugan är bra, kan man med smarta förändringar påverka slutresultatet markant och ge en befintlig tvättstuga en rejäl makeover. 

1. Tvättstugsinredning med modern touch

Det enklaste sättet att inreda tvättstugan modernt är att använda sig av färg och tapeter. Många äldre tvättstugor har vävtapeter som man enkelt kan måla om och få en omedelbar förbättring. Vid mindre kaklade ytor kan man måla kaklet i valfri färg som t.ex. hos Brf Steglitsen där den mörkblå bården målades i en behaglig grå nyans för att få en mjukare känsla i tvättstugan. Även med hjälp av en fototapet kan man snabbt och drastiskt förändra hela tvättstugan som t.ex. hos Light Factory Nyx. Rådfråga gärna i en färgbutik för rätt produkt som tål fukt.

Ett annat tips är att inreda tvättstugan med akustikpaneler av trä på väggarna. Panelerna fungerar utmärkt både som en snygg inredningsdetalj (ger en varm och mysig känsla) och som en utmärkt ljudabsorberare.

Använd väggarna när du inreder tvättstugan!

• Väggfärg och kakelfärg   • Tapeter samt fototapeter
• Akustikpaneler                • Ljuddämpande tavlor
• Väggpaneler                   • Inramade tavlor och vägganslag

2. Fräscha till tak och golv

När vi kommer till taket så brukar en ommålning räcka för att få en fräschare känsla. Vissa tvättstugor har takplattor som ofta blir solkiga och missfärgade under årens lopp. Byt ut plattorna till nya fräscha och passa samtidigt på att installera energisnåla ledspottar för att punktbelysa produkterna. Belysning är A och O när man inreder i tvättstugan!

Golvet är en större utmaning då de flesta tvättstugor har klinker. Det man kan göra är att använda sig av mattor för att få fram den känslan man är ute efter. Det finns många mattor på marknaden som är avsedda för t.ex. utomhusbruk som är tåliga och lämpliga att ha i fuktiga miljöer.

Många äldre tvättstugor har en gjuten betongsockel som maskinerna står på. För att slippa riva upp hela golvet kan man måla eller klä själva sockeln i ny klinker för att få den att se fräschare ut. Hos Brf Steglitsen kläddes den befintliga sockeln i en ny träliknande klinker.

3. Dölj oattraktiva ventilationsrör och anslutningar

I de flesta tvättstugor finns det ventilationsrör och andra anslutningar som inte nödvändigtvis är attraktiva. Så var fallet hos Brf Göteborgshus 42 där vi gjorde en makeover av den befintliga tvättstugan. För att dölja rören specialbeställdes fukttåliga plastskivor med tryck som hängdes ner från skenor i taket. Framför skivorna hängde vi våra inramade modulvägganslag. Genom att använda sig av plastskivor med valfritt tryck kan man snabbt och lätt ändra tvättstugans karaktär och färgskala. Takskenor gör att man lätt kan anpassa skivornas position i sidled och kedjor i höjdled. Perfekt om man har maskiner av olika dimensioner bredvid varandra. Läs mer om våra modulvägganslag längre ner på sidan. Mellan maskinerna hängde vi panellängder som man kan skjuta åt sidan om man behöver komma åt maskinens baksida.

Ett annat tips är att använda rören som inredningsdetalj och måla dem svarta  som vi gjorde hos Brf Steglitsen eller bygga in dem som hos Brf Karlstadshus 10.

4. Modern inredning med tvättinstruktioner och blomsterlåda

För att få in lite grönt och en något rustik känsla i tvättstugan byggde vi blomsterlådor av svartmålad ytterpanel och hängde upp dem i kedjor ovanför maskinerna. Under lådorna monterade vi svarta järnstänger med krokar som möjliggör upphängning av tvättinstruktioner. Det blev en fin inredningsdetalj. 

Speciellt för att inreda tvättstugan hos Brf Steglitsen  designades ett 2 meter långt vägganslag för både tvätt och tork. Vägganslaget trycktes på ett fukttåligt material och är upphängt i krokarna som sitter på järnstången under lådan. Det gjordes även ett matchande vägganslag för mangeln för att skapa harmoni i inredningen.

Vägganslag som moduler

Våra specialvägganslag har skapat mycket uppmärksamhet och många vill inreda tvättstugan på liknande sätt. För att kunna matcha alla kombinationer av maskiner som finns ute hos våra kunder har vi tagit fram speciella modulvägganslag. Vägganslagen är tryckta på en tjock fukttålig skiva och är förberedda för upphängning på väggen eller från taket. Tänk att det kan bli så fint att inreda med vägganslag bara genom att designa en smart lösning. Du kan läsa mer om modulerna längre ner på sidan.

5. Bygg in maskinerna och skapa ett servicerum

Att bygga in maskiner är ett sätt att göra tvättstugan attraktiv och modern samtidigt som den hålls ren och fräsch. Man kan bygga in maskinerna delvis eller nästintill helt. Bygger man in maskinerna helt är ett tips att tapetsera väggen med en tuff fototapet. Med inbyggda maskiner får man färre avställningsytor, vilket gör att saker inte lämnas liggandes och det är lättare att hålla ordning.

AF Bostäder har skapat just sådana tvättstugor. Deras lösning var att bygga in tvättmaskiner och torktumlare och tapetsera med naturmotiv. För att underlätta den dagliga driften har de även byggt ett intilliggande servicerum där maskinerna kopplas mot automatisk dosering och ett digitalt bokningssystem, vilket underlättar för användarna.

Hos Brf Karlstadshus 10 valde vi att bygga in maskinerna delvis. Tänk på serviceutrymmet bakom maskinerna. Det ska vara lätt att komma åt maskinernas baksida vid service och luddlåda för rengöring. 

6. Avlastningsytan blir fin inredning i tvättstugan

Avlastningsbord är en viktig del i tvättprocessen där man sorterar och lägger den nytvättade och vikta tvätten. För att inreda tvättstugan med en hemtrevlig touch kan man istället för traditionella avlastningsbord inreda med bl.a. köksbänkar i neutrala färger och trädetaljer. Hos Brf Steglitsen skapade vi en avlastningsyta av köksskåp med förvaring samt en del utan skåp under för att underlätta framkomligheten för de som sitter i rullstol. 

Ovanför bänken monterade vi lakasträckare och en fällbar hängställning för lufttorkning. Även en höj- och sänkbar strykbräda samt galghängare monterades på väggen.

För att lätt kunna flytta runt tvätten mellan maskinerna föreslår vi att man har två tvättvagnar.

7. Myshörna och mötesplats för grannar

En myshörna är alltid uppskattad. Är inte tvätten riktigt klar kan man sitta ner och läsa en tidning eller ta en kaffe med en granne, istället för att springa upp till lägenheten igen. 

En myshörna behöver inte ta mycket plats. Ibland räcker det att inreda tvättstugan med en snygg stol och ett litet bord för att det ska kännas välkomnande. Finns det mer plats kan man inreda myshörnan med fåtöljer, bord och varför inte en fin matta? Rullgardiner i bambu är tåliga och ger inredningen i tvättstugan en varm känsla. 

Ett tips är ställa in ett litet skrivbord i anslutning till myshörnan där man till exempel kan sitta och jobba eller plugga i väntan på att tvätten ska bli klar.

Brf Mariedahl ville ha en gemensam samlingspunkt, dit man inte bara springer ner och tvättar utan där man faktiskt stannar kvar. Förutom sittgruppen lyxade de till med tv och motionscykel när de inredde tvättstugan. Det finns även en byteshylla i tvättstudion, där de boende kan lämna saker man inte längre vill ha eller behöver, så att de kan få nytt liv hos någon annan,. 

8. Tvättho och städskåp

Genom att välja en tvättbänk i samma serie som resten av tvättstugans möblemang ger man rummet en hemtrevlig röd tråd. I Brf Steglitsens tvättstuga hängde vi en stilren spegel ovanför tvättbänken som ger rummet en större rymd. 

Tänk på att avsätta en plats för städartiklar. Saknar man utrymme för städskåp kan man sätta upp en hylla med krokar eller hänga moppen direkt på väggen. 

Hos Brf Steglitsen gjorde vi en annan smart lösning. I tvättstugan fanns ett oattraktivt och iögonfallande avloppsrör som gick från golv till tak. För att dölja det byggde vi in röret i ett högskåp som nu även fungerar som städskåp. Högskåpet är givetvis i samma serie som tvättbänken och övrig inredning för att smälta in och skapa enhetlighet.

Den fina tvättrådstavlan hängde vi upp på distander på väggen. Läs mer om hur du kan beställa den längre ner på sidan.

9. Tips på inredning i tvättstugan

Sist men inte minst, inredningsdetaljer i tvättstugan så som växter, kuddar, belysning, tavlor, mattor, stolar och bord. Ja, till och med gardiner, gör att det känns ombonat och mysigt och lite "som hemma" vilket bidrar till att man faktiskt vill vara i tvättstugan och ta hand om den.

Tänk på att inreda med material som inte är känsliga mot fukt och som inte drar till sig damm, då blir det lättare att hålla rent och dammfritt i tvättstugan.  

Nu kommer vi till den viktigaste inredningsdetaljen av alla: RENHET. Håll tvättstugan och maskinerna rena och fräscha. Utrusta tvättstugan med nödvändiga städredskap så som golvmopp, disktrasor och sopsäckar. Sätt upp snygga tvättstugeregler med vad som förväntas av varje tvättstugeanvändare före, under och efter ett tvättpass.

Tavla med tvättsymboler

Den stora tvättrådstavlan, som vi specialdesignat till Drömtvättstugan, har snabbt blivit en stor succé. Nu kan även du inreda din tvättstuga med en tavla från PODAB.

Tavlan är tryckt på ett fukttåligt material och upphängd med distanser. I Drömtvättstugan valde vi en tavla med måtten 900x1800mm men det finns möjlighet att specialbeställa den i andra storlekar vid behov. Kontakta oss på så hjälper vi dig med beställningen.

Tvättrådstavla standard
Storlek BxH: 900x1800 mm
Artikelnummer: 6020
Material: Forex, 5 mm (fukttåligt material)

OBS! Tavlorna får ej modifieras och endast användas i originalutförande med PODABs logotyp. 

Vägganslag som moduler - special

För en lite lyxigare känsla i tvättstugan har vi tagit fram speciella modulvägganslag. Tanken med modulerna är att sätta ihop den maskinkombination man har i tvättstugan och hänga upp dem på lämpligt avstånd och höjd i förhållande till maskinerna. Har man två likadana maskiner bredvid varandra kan man hänga upp en utfyllnadsmodul ovanför den ena med texten "Bruksanvisning". 

Modulvägganslagen är i storlek 500x400 mm och tryckta på en 3 mm tjock plastskiva med förborrade hål för att underlätta upphängning från taket, i en stång eller direkt på väggen. Det går givetvis även bra att ställa vägganslaget på tvättmaskinen med hjälp av ett litet ställ.

Modulvägganslag
Storlek BxH: 500x400mm
Material: Forex, 3 mm (fukttåligt material)

För beställning, pris och mer information kontakta eller din ansvarige säljare.

Ordinarie vägganslag

Vill du ha liknande lösning som i drömtvättstugan men har andra maskiner? Skriv ut vägganslagen till maskinerna ni har i er tvättstuga i något större format och häng dem i stänger ovanför maskinerna. För att skapa en hemtrevlig känsla kan du sätta in instruktioner i fina ramar och hänga upp på väggen.

På vår sida Layoutförslag och planlösning i tvättstugan presenterar vi fyra generella layoutförslag för att få en fingervisning i rätt riktning till en välplanerad och funktionell tvättstuga.

Vill du också ha en drömtvättstuga?

Vi hjälper gärna till att ta fram layout-skisser och ger råd om vilka produkter som passar era behov och önskningar bäst, allt för att din tvättstuga ska bli så bekymmersfri som möjligt! 

Din offertförfrågan

Lägg till fler produkter

    Tack för din offertförfrågan.

    Vi återkopplar inom kort. Du får även en bekräftelse skickat till din angvina mejladress.

    Koden: