Pressmeddelanden

Pressmeddelanden:

 

 

Frågor? Kontakta

Pressmaterial 2023-12-13

Kraftigt sänkta drifts- och energikostnader när äldre tvättstugor i Örebro blev funktionella och hållbara trivselrum

Höga energi- och driftskostnader är något som kännetecknar många gemensamma tvättstugor hos Sveriges bostadsrättsföreningar. Tvättstugorna har ofta äldre utrustning och traditionellt sett har inte de gemensamma tvättstugorna kunnat betecknas som trivsamma rum där man gärna vistas. Den här synen på tvättstugor håller dock på att förändras. Familjeföretaget PODAB i Askim har i många år hjälpt föreningar runt om i Sverige att förvandla äldre tvättstugor till trivsamma samlingspunkter. Den gemensamma tvättstugan lyfts upp som en viktig del i arbetet mot ett mer hållbart samhälle. Ett exempel på detta är Riksbyggens bostadsrättsförening Stenhuggaren i Örebro. 

Gemensam tvättstuga med hållbarhet i fokus

Brf Stenhuggaren i örebro

PODAB jobbar aktivt med utveckling av högkvalitativ och energisnål tvättstugeutrustning samtidigt som de planerar tvättstugor med fokus på både funktion och trivsel.Ett viktigt mål är att kunna tillgodose ökade krav på hållbarhet.
 
Dessa krav har också hög prioritet hos Brf Stenhuggaren som arbetar mycket aktivt för att skapa ett hållbart boende. Föreningen har fått en utmärkelse av Riksbyggen; Årets Hållbarhetsförening inom marknadsområde Värmland-Örebro på Riksbyggen. De har ett stort miljöengagemang och i föreningens styrelse finns en grupp som arbetar med hållbarhet och miljö. Brf Stenhuggaren har 167 medlemmar och beskriver sig som ”Örebros bästa bostadsrättsförening”. Sedan en tid skulle man kunna lägga till: ”med de finaste tvättstugorna”.
 
Under 2022 tog Brf Stenhuggaren ett beslut om att modernisera föreningens fem tvättstugor med nya maskiner och nya ytskikt.
 
-Det var inte ett svårt beslut. Vi såg hur mycket pengar vi lade på att reparera den befintliga utrustningen och till slut blir det inte försvarbart. Man kan inte reparera hur länge som helst. Med stigande elpriser ville vi också ersätta de äldre maskinerna med mer energi- och vattensnåla, säger Conny Granqvist som är vice ordförande i Brf Stenhuggaren.

Ville addera ett hemtrevligt perspektiv till det funktionella

Föreningen inledde en omfattande research av marknadens utbud av tvättstugeprodukter. Arbetet ledde fram till att en kontakt etablerades med PODAB och Dick Bytander som är säljansvarig för bland annat Örebro Län.
 
-Föreningen ville ha hållbara och energibesparande maskiner. Med en energikalkyl kunde vi visa vilka stora besparingar föreningen kunde göra med de maskiner jag föreslog. Den sammanlagda besparingen skulle bli 155 000 kronor per år och det är mycket pengar för en förening. Att vi med 3D-skisser kunde visualisera hur tvättstugorna skulle kunna se ut underlättade också föreningens beslut, berättar Dick Bytander.
 
Föreningen valde PODAB som leverantör. Till varje tvättstuga rekommenderades två tvättmaskiner, en torktumlare med värmepump och två torkskåp med värmepump. Även föreningens grovtvättstuga har utrustats med PODABs produkter.
 
I samband med lanseringen av nya produkter utlyste PODAB tävlingen ”Makeover av tvättstugan”. Brf Stenhuggaren anmälde sig och i sin motivering skrev de bland annat: ”Även fast vi är mycket nöjda med den funktionella delen av våra tvättstugor skulle det vara värdefullt att addera ett hemtrevligt och trivsamt perspektiv”.
 
-Efter att ha fått nya maskiner installerade, och även nya ytskikt, såg vi en möjlighet att ytterligare öka trivselfaktorn och därför skickade vi in ett tävlingsbidrag. Vi blev väldigt glada när vi vann. Priset var en makeover av en av våra tvättstugor. När vi såg hur PODAB med relativt enkla medel kunde förvandla tvättstugan till stilrena och ombonade utrymmen där föreningens medlemmar verkligen trivs, tog vi beslut om att inreda alla tvättstugor på samma sätt. Idag tror jag att alla i föreningen är ense om att vi har Örebros finaste tvättstugor, säger Conny Granqvist med ett leende.
 
Den makeover PODAB gjorde bestod bland annat i växtarrangemang, tavlor, olika trädetaljer och träpaneler. Conny Granqvist ser ett viktigt mervärde i föreningens stilrena och trivsamma tvättstugor.
 
-En av anledningarna till att vi satsade på att inreda alla våra tvättstugor på samma sätt var också att vi ville att de boende skulle vara mer försiktig om grejerna. Om du får något som är snyggt, nytt och fräscht kommer folk som går ner och tvättar bli mer rädd om grejerna. Och i förlängningen håller de längre!"

 

 

För mer information kan ni på PODAB kontakta:

 

 

Din offertförfrågan

Lägg till fler produkter

    Tack för din offertförfrågan.

    Vi återkopplar inom kort. Du får även en bekräftelse skickat till din angvina mejladress.

    Koden: