Pressmeddelanden

Pressmeddelanden:

 

 

Frågor? Kontakta

Pressmaterial 2023-04-04

Allt fler bostadsrättsföreningar inser fördelarna med hållbara och trivsamma gemensamma tvättstugor

En bostadsrättsförening i Göteborg och en i Karlstad kan stå som symboler för två starka trender när det gäller gemensamma tvättstugor. Det handlar om social hållbarhet där tvättstugorna blir en trivsam samlingspunkt, och hållbarhet ur ett miljöperspektiv. Möjligheterna att med energisnål tvättutrustning drastiskt minska energiförbrukningen blir också allt intressantare i takt med dagens höga energikostnader. Familjeföretaget PODAB i Askim har utvecklat och tillverkat professionell tvättutrustning sedan 1945. Under de senaste åren har företagets tävling ”Drömtvättstugan” inspirerat många föreningar till att satsa på trivsamma tvättstugor. PODAB arbetar intensivt med att föra ut budskapet om att gemensamma tvättstugor är viktiga i en delningsekonomi där målet är att skapa miljövinster och kapa energikostnader. PODAB bedriver detta arbete med FN:s klimatmål till 2030 som riktmärke.

Gemensam tvättstuga med hållbarhet i fokus

Brf Mariedahl, HSB Göteborg

 
Hos HSB-föreningen Brf Mariedahl i Göteborg finns sedan några år en gemensam tvättstuga som kan betecknas som unik. Här finns extremt energisnål tvättutrustning, men också en mycket trivselhöjande inredning. Några exempel är en soffgrupp, tv, motionscykel och en byteshylla där de boende i föreningens 116 lägenheter kan lägga saker de inte längre behöver. När HSB Göteborg planerade byggnationen och den gemensamma tvättstugan fanns det några kärnvärden som styrde arbetet; det skulle vara en gemensam och trivsam samlingspunkt med social hållbarhet fokus, liksom hållbarhet i betydelsen energisnål utrustning som är bra för miljön. 

I eko-tvättstugor finns inga energibovar

I Karlstad finns Riksbyggens förening Brf Karlstadshus 10 som vann PODAB:s tävling Drömtvättstugan 2015. De önskade sig en modern, handikappanpassad ekotvättstuga med en hemtrevlig känsla. Efter att tvättstugan var färdig sa en styrelsemedlem; ”Vi har nu en eko-tvättstuga med låg energi- och vattenförbrukning!” Hos allt fler föreningar runt om i landet finns tvättutrustning från PODAB som har märkningen ”ECO-innovation”. Märkningen visar att utrustningen utvecklats med extra fokus på att bidra till en bättre miljö.
 
Ett exempel på en sådan mycket energieffektiv produkt är torktumlaren ProLine T 10 VP som PODAB lanserade mot slutet av 2022. Torktumlaren, som rymmer 195 liter, har värmepump och sparar 68% i energi jämfört med en motsvarande torktumlare utan värmepump. Tidigare under året lanserade PODAB också en ny premiumserie med tvättmaskiner och torktumlare som bland annat kännetecknas av låg energiåtgång och vattenförbrukning.
 
Jimmy Nilsson
är VD på PODAB och han ser jakten på energibovar i äldre gemensamma tvättstugor som ett viktigt mål för företagets hållbarhetsstrategi.
 
-Vi arbetar oförtrutet vidare för att med våra produkter bidra till en hållbar utveckling. Mycket glädjande ser vi också att många bostadsrättsföreningar i allt större utsträckning prioriterar hållbarhetsfrågorna. När vi berättar om hur mycket energi och vatten man kan spara blir många förvånade. I lite större föreningar handlar det om betydande belopp efter att vi installerat klimatsmart utrustning. Vi märker också av ett allt större engagemang för miljö- och hållbarhetsfrågor och det sporrar oss att satsa vidare på teknisk utveckling och bra miljölösningar, säger Jimmy Nilsson.

 

Trivsamma gemensamma tvättstugor bidrar till ett mer hållbart samhälle

En studie som genomförts vid Linköpings Universitet visar att gemensamma tvättstugor är att föredra både ur miljömässig och ekonomisk synvinkel. Tvättstugorna blir en del av en större delningsekonomi och vinsterna som kan räknas hem är lägre kostnader, minskad miljöbelastning, låga livscykelkostnader och minskade energikostnader. För en bostadsrättsförening kan den energi som frigörs i stället användas till laddstolpar för el- och hybridbilar.
 
Åsa Ahlström
är marknadschef på PODAB och hon ser det som viktigt att PODAB driver frågorna om de gemensamma tvättstugornas många mervärden. Men det är inga mervärden som kommer per automatik utan det krävs planering, rätt utrustning, kreativitet, förståelse, engagemang och trivsel.
 
-Vi arbetar med att öka kunskapen och driva frågor som rör hållbarhet ur ett miljöperspektiv, och social hållbarhet där tvättstugorna blir till trivsamma samlingspunkter. Vi har fantastiska exempel på hur gamla och trista tvättstugor förvandlats till platser dit man gärna går och använder ofta. En hållbar gemensam tvättstuga är en tvättstuga som verkligen används. Vi ser vår roll som att vi tillsammans med våra kunder gör en trivsam resa mot ett mer hållbart samhälle, säger Åsa Ahlström.

 

 

För mer information kan ni på PODAB kontakta:

 

 

Din offertförfrågan

Lägg till fler produkter

    Tack för din offertförfrågan.

    Vi återkopplar inom kort. Du får även en bekräftelse skickat till din angvina mejladress.

    Koden: