Hur gör man tvättstugan mer tillgänglig? 

Tips för tillgänglighet i tvättstugan

 • Placera tvättstugeutrustningen smart - frigör yta

 • Välj tvättmaskin med tvättmedelsfack lätt åtkomliga

 • Välj automtisk dosering i tvättmaskinen

 • Anpassa höjden på arbetsytor 

 • Placera eluttag i lämplig höjd

 • Tvättvagn på hjul

 • Gör förvaringen lättåtkomlig

 • Ta bort trösklar och sätt in automatisk dörröppnare 

Vill du ha specialisthjälp på plats? 

Vi kommer till er gemensamma tvättstuga och hjälper er till rätt lösning. 

Så här hjälpte vi Brf Karlstadhus 10

När vi hjälpte till att planera tvättstugan i Brf Karlstadhus 10 var den fysiska tillgängligheten en viktig faktor. Hur skulle vi göra för att alla i föreningen skulle tycka att det var smidigt att använda tvättstugan? Vi började med att precisera vad som inte fungerade för att sedan komma med lösningar som kunde underlätta och göra tvättstugan användarvänligare. Alla förändringar gjordes i samråd med några av de boende som behövde anpassningarna. 

Förbättrad ingång & större ytor

Innan var dörren till tvättstugan i och för sig bred nog men tung och otymplig. Därför sattes en automatisk dörröppnare in och tröskeln togs bort för att göra det enklare att komma in och ut ur den gemensamma tvättstugan. För att frigöra utrymme i tvättstugan placerade vi maskinerna på ett smartare sätt. Istället för att de, som innan, var placerade lång ifrån varandra, satte vi dem tätare ihop. Dessutom placerade vi dem närmare väggen för att frigöra golvyta. 

Nåbart tvättmedelsfack

Tvättmaskiner med tvättmedelsfack som är nåbart framifrån är standardtvättmaskiner i vårt sortiment. Vi valde dem för att underlätta vid dosering av tvättmedel. Automatisk doseringsutrustning är också ett tips eftersom tvättmaskinen då själv doserar tvättmedel. 

Anpassad höjd

Genom att anpassa höjden på avlastningsytor och se till att det fanns fritt benutrymme under arbetsbänken och diskhon, blev tvättstugan mer lättillgänglig. Strykbrädan byttes ut mot en väggfast strykbräda med justerbar höjd och arbetsredskapen som lakansträckare och galghängare sattes på lämplig höjd. 

Bättre placering 

Eluttag och strömbrytare sitter vanligtvis väldigt lågt eller högt upp på väggen vilket inte är optimalt för alla. Hos Brf Karlstadhus 10 satt eluttag och strömbrytare för högt upp så dessa placerades om och sattes på en lägre nivå. 

Smidig tvättvagn

En tvättvagn underlättar vid hanteringen av tvätt. En tvättvagn med en smart konstruktion för bästa rörlighet underlättar betydligt mer. Därför byttes tvättvagnen ut mot en tvättvagn med fyra hjul som rullar smidigt över golvet. Den nya tvättvagnen kan även ställas nära utrustningen utan att repa produkterna. Då slipper textilierna hamna på golvet när man lastar i och ur tvätten. 

Lättåtkomlig förvaring

Förvaringen behöver inte alltid vara undangömd och städredskapen behöver inte alltid tryckas längst in i ett skåp. När man har frigjort yta i och tagit bort onödiga prylar får man utrymme för nya förvaringsmöjligheter. För att göra förvaringen lättåtkomlig i tvättstugan hos Brf Karlstadhus 10 lades städutrustningen i en hylla med hjul som enkelt rullas ut och in under arbetsbänken. 

Ökad tillgänglighet - en kombination av många åtgärder 

Vi tog hjälp av Kenny Falkensvärd som är rullstolsburen när vi gick igenom vad som inte fungerade i den gamla tvättstugan. För honom handlade den ökade tillgängligheten om att bli mer delaktig. Efter alla ändringar och åtgärder vi vidtog blev det betydligt enklare att besöka och använda tvättstugan. 

- Nu sitter allt på rätt höjd och är lättåtkomligt. Avlastningsytorna är höjdanpassade med fritt utrymme undertill. Det är lätt att nå tvättmedelsfack, kranar och eluttagen som tidigare satt alldeles för högt. Maskiner och annan utrustning har också placerats så att de fria golvytorna blivit betydligt större vilket gör det lätt att förflytta både rullstolen och tvättvagnarna, säger Kenny Falkensvärd.

Hjälp hela vägen

Är ni osäkra på hur ni ska planera er gemensamma tvättstuga? Ta hjälp av några i föreningen som kan komma med synpunkter på vad som inte fungerar och utgå ifrån det. Vilken professionell tvättstugeutrustning som behövs hjälper vi gärna till med. Självklart kan vi tipsa om våra lösningar som underlättade för Brf Karlstadshus 10. Vi tar även fram skisser på planlösningen i tvättstugan så ni lättare kan visualisera inredningen i tvättstugan utifrån era behov. 

Tillbehör till den gemensamma tvättstugan

Hos oss hittar du tvättbänkar, lakansträckare, strykbrädor, galghängare, arbetsbord, tvättvagnar m.m. Vi har alla tillbehören för att göra din tvättstuga bekymmersfri. Med PODABs tillbehör får du en professionell, ergonomisk och flexibel miljö att tvätta i.

Digitalt bokningssystem underlättar

Ta en titt på det digitala bokningssystemet, PODAB Boka, som är mycket användarvänligt och smidigt. Nu kan du boka tvättid via internet med datorn och mobilen eller på bokningstavlan, Wallpad.

Din offertförfrågan

Lägg till fler produkter

  Tack för din offertförfrågan.

  Vi återkopplar inom kort. Du får även en bekräftelse skickat till din angvina mejladress.

  Koden: