Hur används en torktumlare?

5 snabba frågor om torktumlare och hur torktumlarna bör användas!

Torktumlare för flerfamiljshus

1.Tvättråd – vad betyder symbolerna för torkning i torktumlare?

Det är många textilier som kan torktumlas men en del plagg ska torkas på annat sätt. Titta nog på tvättrådslappen i textilierna för att avgöra om plaggen ska torktumlas. Om ditt plagg har en symbol med Ej torktumling kan dina kläder krympa eller förstöras. Nedan förklarar vi de vanligaste symbolerna som rör torkning av kläder. 

Tv'ttsymboler för torktumlare

2. Hur fungerar en torktumlare?

Här kommer en kortfattad beskrivning:
 

 • Frånluftstumlare – behöver ha en frånluftskanal som leds till yttervägg för att släppa ut den fuktiga luften genom husets fasad.

 • Kondenstumlare – kan vara ett alternativ om man inte kan dra en separat ventilationskanal ut genom fasaden. Fukten i den varma luften ombildas istället till vatten och leds bort till ett avlopp eller en behållare som sedan töms. 

 • Värmepumpstumlare – Fukten i den varma luften ombildas även här till vatten som leds bort via ett avlopp. Värmen återanvänds vilket gör att energiförbrukningen är mycket låg jämfört med andra torktumlare. Dock kan det ta något längre tid att torka i en värmepumpstumlare.
   

Gemensamt för alla torktumlare är att de kan torka mycket tvätt, snabbt och på en liten yta. Alla moderna torktumlare har programval där man enkelt väljer hur torr tvätten ska bli och sedan stängs torktumlaren automatiskt av när önskad fuktnivå är uppnådd.

3. Vad finns det för program i en torktumlare?

Stryktorrt, lätt torrt, skåptorrt, extra torrtär vanligt förekommande program i en torktumlare. De är automatiska och styrs av en fuktsensor som stänger av maskinen när textilierna har torkat till önskad nivå.
 
Stryktorrt brukar som namnet indikerar passa perfekt när plaggen ska strykas direkt efteråt. Lätt torrtär något torrare än stryktorrt. Skåptorrt är ofta tillräckligt för att torka vanliga kläder, medan Extra torrt ger mycket torra textilier eller passar när man torkar tjockare material som t ex täcken.
 
Många torktumlare har också Skontorkningoch ett Tidsstyrt program. Skontorkning kan användas för ömtåliga textilier och torkar på lägre temperatur (tar lite längre tid som kompensation). Det tidsstyrda programmet ger användaren möjlighet att själv ställa in hur länge torktumlaren ska gå. Det bästa för miljön är dock att använda de automatiska programmen, då torktumlaren inte fortsätter gå i onödan.
 

4. Vad kan man torktumla?

Kortfattat kan man säga att man bör undvika att torka textilier med lim eller elastiska material då de kan förstöras av värmen (gäller även plagg dekorerade med pärlor/paljetter). Stickade plagg av t ex ull eller kashmir krymper i torktumlaren och silke och andra fina material kan nötas i torktumlaren.
 

5. Hur torktumlar man?

Att torktumla sliter något på kläderna i jämförelse med att låta plagg hängtorka. Men det finns vissa saker man kan tänka på för att torktumla på bästa sätt. 

 • För ömtåliga plagg, välj skontorkning som torkar på en lägre temperatur

 • Vänd kläderna ut och in

 • Töm fickor och stäng blixtlås

 

Torktumlare i drömtvättstuga

Tavla med tvättsymboler

Vår stora tvättrådstavla har blivit populär. Nu kan även du beställa en tavla till din gemensamma tvättstuga.

Tavlan på bilden har måtten 900x1800 men finns även i andra storlekar. 

OBS! Tavlorna får inte ändras och bara användas i originalutförande med vår logotyp på. 

Din offertförfrågan

Lägg till fler produkter

  Tack för din offertförfrågan.

  Vi återkopplar inom kort. Du får även en bekräftelse skickat till din angvina mejladress.

  Koden: