Enkel guide till nya produkter i bostadsrättsföreningens tvättstuga

Ska ni planera om den gemensamma tvättstugan i bostadsrättsföreningen eller hyreshuset men är osäkra på hur ni ska starta projektet? Läs vår guide så rätar vi ut frågetecknen.
 
Det kan nästan kännas övermäktigt att ta tag i renovering eller inköp av ny tvättstugeutrustning. För att börja i rätt ände rekommenderar vi att ni skriver ner vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra i er befintliga tvättstuga. Med dokumentet i handen har ni tagit första steget mot en trivsam gemensam tvättstuga, med produkter som passar just er förening. Här kommer exempel på frågeställningar ni kan utgå ifrån.

Vilka behov finns?

Att ta reda på vilka behov som finns är en viktig del av processen när man ska byta tvättstugeutrustningen. En bra idé är att skicka ut en enkät till de boende för att samla in synpunkter och önskemål. Då får man oftast reda på mycket bra information som kan hjälpa till i valet av ny tvättstugeutrustning. Det är enkelt att se om maskinerna är gamla men de boende kan ge annan viktig input. Saknas det några maskiner i tvättstugan eller är det några maskiner som inte används och kan tas bort? Hur användarvänliga är produkterna idag? Är tvättmedelsfacken svåråtkomliga eller är tvättpassen för få? Kanske behövs snabbare maskiner eller bättre torkmöjligheter? Fråga de boende hur de vill förbättra och optimera tvättstugan i bostadsrättsföreningen eller hyreshuset.

Hur ser tvättstugans belastning ut?

Det ni bör undersöka är tvättstugans belastning. Hur många av de boende i föreningen använder tvättstugan idag? Hur ofta används maskinerna? Är tvättstugan alltid fullbokad eller är det lätt att få tvättid? En hårt belastad tvättstuga kräver oftast fler och större maskiner jämfört med en mindre belastad tvättstuga. Titta även på hur er gamla tvättstuga är planerad och vilka tvätt- och torkmöjligheter som finns. Om er tvättstuga har fler och bättre torkmöjligheter än tvättmöjligheter blir det en ojämn fördelning och tvättpassen måste vara längre än vad som behövs. 

Vad är viktigt för er bostadsrättsförening?

När det är tydligt vilka behov som finns är det bra att tänka ut vad som är viktigt för tvättstugan i er brf. Satsar ni mycket på hållbarhetsarbete och vill minska både driftkostnaderna och miljöpåverkan? Då passar energi- och vattensnåla produkter er tvättstuga bäst. Har ni problem med överdosering eller lider någon av allergier? Då är automatisk dosering det bästa alternativet. Andra viktiga faktorer kan vara snabbhet, utseende, användarvänlighet, ljudvolym, trivsel och inköpskostnad. Varje tvättstuga är unik och även så bostadsrättsföreningen och de boendes behov. Målet borde alltid vara detsamma och det är att skapa en gemensam tvättstuga som är trivsam, med produkter som passar just er brf. 

Behöver tvättstugan tillgänglighetsanpassas?

Den fysiska tillgängligheten är en viktig faktor. Alla som bor i föreningen ska kunna använda tvättstugan. Bor det många äldre eller rullstolsbundna i föreningen kan de vara en bra idé att ta deras hjälp för att tillsammans komma fram till lösningar som kan underlätta och göra tvättstugan mer användarvänlig. Att placera om maskinerna, ta bort trösklar, installera digitalt bokningssystem eller installera automatisk dosering kan göra stor skillnad. Renoverar man den gemensamma tvättstugan kan man samtidigt ändra planlösningen och på så sätt frigöra ytor. Ett tips är att placera maskinerna tätare ihop och närmare väggen. Då frigör man golvyta och ökar tillgängligheten i tvättstugan.

Läs mer om tillgänglighetsanpassning i tvättstugan

Relaterat material:

Tvättstugeutrustning- tvättstugelösningar för bostadsrättsföreningen

Har det blivit dags att uppdatera produkterna och utrymmet i er gemensamma tvättstuga? PODAB har professionell tvättstugeutrustning för alla typer av bostadsrättsföreningar. För den mindre gemensamma tvättstugan med låg belastning rekommenderar vi produkter ur BaseLine-serien. De är prisvärda och lättplacerade produkter som är perfekta för mindre utrymmen. Tvättmaskinerna och torktumlarna i StreamLine-serien och i ProLine-serien är större och robusta maskiner som passar utmärkt för den gemensamma tvättstugan med medel till hög belastning. Läs mer om olika tvättstugelösningar.

 

Vi hjälper er hela vägen 

Vill ni ha hjälp med att avgöra vilka produkter och lösningar som passar in i just er gemensamma tvättstuga? Vi hjälper er gärna. Boka kostnadsfri rådgivning idag!

Vi besöker tvättstugan och hjälper er till rätt lösning för er bostadsrättsförening. Du kan även ringa oss på 031-752 01 00.

 

Din offertförfrågan

Lägg till fler produkter

    Tack för din offertförfrågan.

    Vi återkopplar inom kort. Du får även en bekräftelse skickat till din angvina mejladress.

    Koden: