Så blev Brf Vingen nöjda med sina 45 tvättstugor

Gemensam tvättstuga

Praktisk tvättstuga hos Brf Vingen

Brf Vingen är Skarpnäcks största bostadsrättsförening med 539 lägenheter. Föreningen bildades 1983 och husen är Englandsinspirerade med sina röda tegelstenar och murar som ramar in området. Lägenheterna är placerade kring 5 trevliga gårdar med träd, planteringar och lekplatser.

Brf Vingen har 43 tvättstugor, en i varje trapphus och 2 grovtvättstugor. Under hösten 2019 påbörjades renoveringarna. Golv byttes ut, väggar revs och målades om och maskiner från PODAB installerades i alla 45 tvättstugor. Fokus låg på användarvänliga, kvalitativa och klimatsmarta produkter. 

I tvättstugorna finns följande tvättutrustning:

PODABs användarvänliga maskiner var avgörande 

Eftersom tvättstugorna var gamla beslutade Brf Vingen att de skulle byta ut alla maskiner och samtidigt totalrenovera alla tvättstugor. En stor investering som krävde noggrann undersökning och jämförelse. 

Tillsammans med styrelsen och några boende startade ordföranden, Mary Ann Sörensen, en arbetsgrupp där de nya tvättstugorna diskuterades. De satte ihop en lång lista med önskemål och påbörjade jämförelsen mellan de ledande märkena i branschen.

”Det avgörande vid valet av tvättstugeutrustning var enkelheten. Det var i första hand därför vi valde PODAB. Det är så viktigt att de boende förstår maskinerna. Vi kände också att vi fick mer för pengarna. Jag ville i och för sig ha rosa maskiner men det fick jag inte. Istället har jag ställt in en röd stol i varje tvättstuga för att addera lite färg!” säger Mary Ann och skrattar.

Klimatsmarta produkter var ett krav

PODAB började med en grundlig behovsanalys för att definiera Brf Vingens önskemål och behov. Utifrån det presenterades en lösning med produkter som passade in i kravställningen. Det gjordes även en uträkning på driftkostnader och besparingar. Eftersom Brf Vingen bytte till produkter med värmepump i alla tvättstugor sparar de 4 104 135 kr över en 10-års period.

”Det är viktigt för oss att produkterna är energi- och vattensnåla, därför passar värmepumpsprodukter oss bäst. Det går i linje med hela vårt hållbarhetsarbete. Vi kommer att satsa väldigt mycket på miljöarbetet framöver och tvättstugan är ju en viktig del i det. Eftersom vi har 45 tvättstugor blir energiförbrukningen en betydande faktor, så det var definitivt ett krav för oss att ha klimatsmarta produkter”, förklarar Mary Ann. 

Föreningen involverar de boende 

När den första tvättstugan var färdigrenoverad skickade föreningen ut en enkät till de boende för att ta reda på vad de tyckte och ifall de hade några synpunkter att ha i åtanke vid renovering av de resterande tvättstugorna. 

”Några tycker att torktiderna är lite längre än de är vana vid, men så är det med torkskåp och torktumlare med värmepump. Det tar alltid lite tid att vänja sig vid något nytt. Majoriteten är verkligen mycket nöjda och har varit väldigt positiva. Maskinerna är enkla att förstå och det har blivit så snyggt i tvättstugorna!” fortsätter Mary Ann.

Öka tillgängligheten i tvättstugan 

För att Brf Vingen skulle kunna visualisera tvättstugorna skissades en layout med tvättstugornas planlösning för att se hur de kunde utformas. Det beslutades att man med enkla medel kunde ändra planlösningen och på så sätt frigöra ytor. Med den nya planlösningen kunde torkskåp, tvättmaskiner, torktumlare och övrig utrustning placeras på ett smartare sätt för att öka tillgängligheten.

”Vi är så nöjda!”

En stor fördel med PODAB, enligt Brf Vingen, är dialogen med PODABs säljkontakter; Alf Larsson och Göran Tibäck. Alf har varit med från projektets start, svarat på frågor och visat hur maskinerna fungerar. 

”Vi tyckte väldigt mycket om maskinerna och var på PODABs kontor i Stockholm flera gånger för att gå igenom maskinerna och prata med Alf. När man gör en sådan här stor investering är det väldigt viktigt att man har någon vid sin sida hela vägen som man bildar en relation med. Vi kommer med synpunkter och så kan vi lösa det ihop och hjälpas åt. Alf har verkligen ställt upp. Det tycker jag är fantastiskt bra, vi är så nöjda!” avslutar Mary Ann.

  • tvättstuga
  • Trevlig planlösning i tvättstugan
  • Trivsam tvättstuga
  • Användarvänliga maskiner

Det som var avgörande i valet
av tvättstugeutrustning var enkelheten.
Det var i första hand därför vi valde PODAB.  

 - Mary Ann Sörensen, ordförande i Brf Vingen

Din offertförfrågan

Lägg till fler produkter

    Tack för din offertförfrågan.

    Vi återkopplar inom kort. Du får även en bekräftelse skickat till din angvina mejladress.

    Koden: