Barriärtvättmaskin och torkskåp anpassade för larmställ 

Räddningstjänsten i Vimmerby

Tvättstuga på brandstation

Hos Räddningstjänsten i Vimmerby hittar ni ny tvättutrustning anpassad för tvättning och torkning av larmställ. För att säkerställa en bra arbetsmiljö följer de rekommendationerna från organisationen Friska Brandmän och har investerat i en så kallad barriärtvättmaskin. Med rätt tvätt- och torkutrustning minimeras kontakten med farliga partiklar och dyra larmställ tvättas skonsamt vilket gör att de håller längre.

Här hittar du följande produkter:

Stor skillnad mot tidigare

Hos Räddningstjänsten i Vimmerby har den nya tvättstugan varit i drift sen 2020. Som huvudstation i kommunen tvättar man också kläder från de övriga fyra stationerna i kommunen. Nu tvättar man säkert, i enlighet med friska brandmäns rekommendationer.

”Det är stor skillnad mot tidigare. Och den största anledningen är att vi gått från att använda en vanlig tvättmaskin till en barriärtvättmaskin. Nu har vi en oren sida där vi minimerar kontakten med farliga partiklar och en ren ”frisk” sida där vi kan plocka ur den. Vi kommer inte längre i kontakt med det som är röksmittat på samma sätt som tidigare, det är den största vinsten”, säger Magnus Svahn som är Brandmästare på stationen. 

Nya rutiner kring tvätthanteringen

Efter en insats klär brandmännen av sig direkt och lägger kläderna i plastsäckar, sen i en plastbox med förslutet lock. Tillbaka på stationen förflyttas boxarna in i ett särskilt rum där allt kontaminerat material hanteras. Rummet är förslutet med bra utsug och därifrån tar man sedan kläderna till tvättmaskinen. Tvättmaskinen är placerad mellan två rum, de stoppar in de smutsiga kläderna på en oren sida. När tvättmaskinen gått klart, plockar man ut det i den rena zonen. Därefter hängs den rena tvätten upp i de båda torkskåpen som står i anslutning till tvättmaskinen. 

Undvik kontaminering med barriärtvättmaskin

Därför föll valet på PODABs utrustning

”Inför valet av ny utrustning hörde jag mig för inom branschen, PODAB dök upp som ett alternativ. 

De hade ett bra rykte och maskinerna verkade ha de egenskaper vi efterfrågade. PODABs säljare Pierre kom förbi och förklarade hur maskinerna fungerade, och lämnade sedan den mest fördelaktiga offerten. 

När man gör en sådan här stor affär är det jätteviktigt att ha en bra dialog, och kontakten med PODAB har fungerat väldigt bra. Är det några frågetecken eller problem får vi svar och hjälp snabbt. Pierre ringer ibland för att kolla läget och att allt fungerar som det ska, och det tycker jag är positivt,” fortsätter Magnus Svahn.

Specialanpassade tvätt- och torkprogram för räddningstjänsten

PODAB har anpassade tvättprogram för larmställ, som både eliminerar giftiga partiklar och bearbetar plaggen varsamt. Även torkskåpet ProLine FC 20 har anpassade program för räddningstjänsten. Torkprogrammen arbetar på något lägre temperaturer, så att gummit i membranställen inte ska ta skada. Det torkar skonsamt men är ändå extremt effektivt tack vare de unika galgarna som torkar larmställ både från insidan och utsidan samtidigt. 

Så här säger Magnus om deras nya tvättmaskin och torkskåp:

”Vår utrustning är alltså bättre anpassad än tidigare och kläderna håller längre. Torkskåpet vi har nu, ProLine FC 20 är utrustat med specialgalgar, vilket påverkar torktiden avsevärt. Tvättmaskinen är robust, det känns att det är bra kvalitet när man använder den.

Vi valde samtidigt att installera ett vanligt torkskåp; ProLine TS 63 E. Det används till övriga textilier som underställ och träningskläder. Det går väldigt lätt att hantera med hängställningen som man smidigt viker ut och in.

En annan fördel är att utrustningen är lätt att förstå sig på, det är inga konstigheter, vem som helst kan använda den.”

 

Det är stor skillnad mot tidigare. Och den största anledningen är att vi gått från att använda en vanlig tvättmaskin till en barriärtvättmaskin. Nu har vi en oren sida där vi minimerar kontakten med farliga partiklar och en ren ”frisk” sida där vi kan plocka ur den. Vi kommer inte längre i kontakt med det som är röksmittat på samma sätt som tidigare, det är den största vinsten.

 - Magnus Svahn, Brandmästare Räddningstjänsten Vimmerby

Din offertförfrågan

Lägg till fler produkter

    Tack för din offertförfrågan.

    Vi återkopplar inom kort. Du får även en bekräftelse skickat till din angvina mejladress.

    Koden: