Brf Skivlingen satsade på energisnål och hållbar tvättstugeutrustning

0

Brf Skivlingen är en bostadsrättsförening i Sundsvall med 153 lägenheter, varav 97 st är i höghus och 56 i radhus. När elpriserna började stiga 2022 ville föreningen göra allt de kunde för att sänka energiförbrukningen. Äldre strulande maskiner fick ge plats åt ny energisnål tvättstugeutrustning med värmepump och förening sänkte sina driftskostnader i tvättstugan med 17.921 kr/år.

Här står nu följande utrustning: 

PODABs torkskåp med värmepump övertygade

Hos Brf Skivlingen stod tidigare gammal utrustning och fel på fel gjorde att maskinerna kunde stå trasiga i flera dagar. Reparationskostnaderna ökade och i takt med skenande elpriser insåg föreningen att det var dags att investera i ny tvättstugeutrustning.
 
”Vi hade hört talas om PODABs maskiner och att det var bra produkter från olika referenser. Och 2022 fick vi chansen att träffa PODAB och titta närmare på produkterna på en produktvisning hos deras återförsäljare Energi & Driftteknik här i Sundsvall. Vi fick en grundlig genomgång av torkskåpet ProLine TS 63 VP och insåg vilka stora besparingar man kan göra genom att byta till värmepumpsprodukter. Vi såg potentialen att skära ner föreningens energikostnader ordentligt. Något som diskuterades flitigt i styrelsen i och med elpriserna som steg kraftigt 2022. Den tillsatta ”tvättstugegruppen” diskuterade mycket kring hur vi skulle göra på bästa sätt och få en så energisnål tvättstuga som möjligt. Och när vi fick se PODABs lösningar bestämde vi oss!” säger Bengt Westman, ordförande i föreningen. 

”Tvätten blir ren och vi sparar pengar”

Brf Skivlingen fick en offert med en energikalkyl bifogad, där de enkelt kunde se hur mycket de kunde sänka sina energikostnader i jämförelse med de befintliga produkterna. En kalkyl de menade var beslutsgrundande då energifrågan var avgörande. Nu har dom en extremt energisnål uppsättning maskiner som enligt kalkylen sparar ca 60 % i energiförbrukning.
 
”Största skillnaden är att vi sparar energi. Tvätten blir ren och vi sparar pengar, vi är jättenöjda! Vi ville ha kvalitetsprodukter och PODAB känns som tvättstugeutrustningens ”BMW eller Mercedes”. Vi räknar med att maskinerna kommer hålla många år framåt,” säger Bengt.

Kostnadsfri demonstration och utbildning i tvättstugan

”Maskinerna är enkla att använda med bra instruktioner. Vi uppskattade verkligen demonstrationen och produktgenomgången vi fick efter installation. Vår säljkontakt från PODAB var på plats vid två tillfällen, en dagtid och en kvällstid. Demonstrationen var jättebra och användarna fick möjlighet att ställa massvis med frågor. Vi fick en bra genomgång av fördelarna med värmepumpsprodukterna vi valt och hur man ska tänka kring dosering och val av tvättmedel. Efter utbildningen togs tvättstugan i drift och det har inte varit några konstigheter att förstå utrustningen i efterhand. Så utbildningen fyllde sin funktion. En sådan kostnadsfri genomgång har vi aldrig fått tidigare, det var jättebra!” berättar Bengt Westman. 

Satsade på en trivsam tvättstuga 

I samband med bytet av produkter valde föreningen att även fräscha till ytskikten i tvättstugan. Maskinerna har placerats smartare i förhållande till avlopp och är nu samlade på ett och samma ställe.
 
”Vi har frigjort yta och tvättstugan upplevs större. Vi har också satsat på att snygga till den med inredningsdetaljer, småsaker för att öka trivseln. Efter att ha hört oss för bland de boende, har vi hittills kompletterat tvättstugan med en skön fåtölj, klocka, radio och bra krokar på väggarna. Nu har vi en mycket trevligare miljö att vistas i,” avslutar Bengt. 

Brf Skivlingen sparar 17.921 kr/år

Årlig driftskostnad - Ny tvättstuga

Tvättmaskin 1

2568,06 kr

Tvättmaskin 2

2568,06 kr

Torkskåp

2346,30 kr

Torktumlare

2286,90 kr

Reparation 

-

Totalt

9769 kr

Grunddata
Elkostnad kWh = 1,50 kr
Vattenkostnad/m3 = 22,00 kr
Fjärrvärmt vatten/kWh = 0,70 kr
Tvättomgångar/dag = 3
Tvättdagar/år = 330
Tvättomgångar/år = 990

Årlig driftskostnad - Gammal tvättstuga

Tvättmaskin 1

3000,69 kr

Tvättmaskin 2

3000,69 kr

Torkskåp

11 880 kr

Torktumlare

5308,88 kr

Reparation

4500 kr

Totalt

27 690 kr

0

"Största skillnaden är att vi sparar energi. Tvätten blir ren och vi sparar pengar, vi är jättenöjda! Vi ville ha kvalitetsprodukter och PODAB känns som tvättstugeutrustningens ”BMW eller Mercedes”. Vi räknar med att maskinerna kommer hålla många år framåt"

- Bengt Westman, ordförande i Brf Skivlingen

Vilka besparingar kan ni göra?

Vill du också veta hur stora besparingar du kan göra i din tvättstuga? Tveka inte att kontakta oss, vi hjälper dig att ta fram en gratis energikalkyl.

Din offertförfrågan

Lägg till fler produkter

    Tack för din offertförfrågan.

    Vi återkopplar inom kort. Du får även en bekräftelse skickat till din angvina mejladress.

    Koden: