Tvättråd & skötselråd för dina mattor 

Går det att tvätta mattor i tvättmaskinen?

Ja, det går att tvätta mattor men endast i en grovtvättmaskin. Grovtvättmaskiner är stora, professionella och tåliga maskiner som har speciella program för just mattvätt. Många bostadsrättsföreningar har grovtvättmaskiner i den gemensamma tvättstugan där man kan tvätta mattor eller andra grova textilier. Hur och i vilken temperatur man ska tvätta mattan beror givetvis på vilket material den är gjord av. Vissa material tål inte att maskintvättas. Gummimattor (badrumsmattor) bör exempelvis inte tvättas i tvättmaskin. 

När mattan har tvättats kan man välja att antingen hängtorka den eller torka den i ett professionellt torkskåp. Det beror återigen på mattans material så var noga med att läsa skötselråden. PODABs torkskåp ProLine TS 93 E är ett stort torkskåp med 32 meters hänglängd som fungerar utmärkt för både normaltvätt och mattvätt. 

Smutsig matta? Så rengör du den med enkla knep!

Har du fått en fläck på mattan eller vill du bara fräscha upp den? Vi har samlat ihop praktiska tips och råd för mattrengöring. En mattas livslängd beror mycket på skötseln, därför är det viktigt att man tar hand om den på rätt sätt.
 

 • Tänk på att ju oftare en matta används desto oftare behöver den dammsugas. Gör det till en vana att dammsuga mattorna i hemmet ca 1 gång i veckan. Ett tips är att köpa ett munstycke till dammsugaren som är anpassat för mattor för att få bort smutsen lättare. Mindre mattor, som badrumsmattan, är enklare att skaka av utomhus. Om möjligheten finns mår större mattor väldigt bra av att hängas ut på vädring någon gång per år. Tänk även på att vrida större mattor då och då, så de slits jämt.
   

 • Får du en fläck på mattan är det bäst att behandla den direkt. Ju snabbare du behandlar den, desto lättare får du bort fläcken. Börja med att ta bort det som går med hushållspapper innan du blöter fläcken med ljummet vatten (eller kallt om det är en blodfläck). Går fläcken inte bort efter sköljningen kan man badda den försiktigt med en fuktig ren handduk/trasa och diskmedel. Försök få bort allt diskmedel ur mattan efter behandling. Man kan även köpa fläckborttagningsmedel för mattor i vissa matbutiker eller hos mattförsäljare.
   
  Ett miljövänligare råd är att strö bikarbonat över fläcken. Vänta i minst 20 minuter och dammsug sedan upp det. 

Grovtvättmaskiner för mattvätt från PODAB

PODAB erbjuder grovtvättmaskiner som passar vid tvätt av mattor. I vårt kompletta sortiment av grovtvättmaskiner finns produkter som passar till den gemensamma tvättstugan i flerfamiljshus, hotell, sjukhus, brandstationer, restauranger, tvätterier, hästgårdar mm. Vi rekommenderar tvättmaskin ProLine HX 135 vid tvätt av mattor eller tvätt av grövre textilier. Dock fungerar det med en mindre modell ProLine HX 105 beroende på hur stora textilier som ska tvättas. Våra professionella tvättmaskiner är robusta, driftsäkra och konstruerade för att tåla hög belastning. Tvättmaskinerna finns tillgängliga med specialanpassningar för mattvätt, grovtvätt, städmoppar, brandkläder, hästtäcken och hygientvätt.

Vi hjälper er hela vägen - boka kostnadsfri rådgivning

Är ni osäkra på vilka maskiner som passar bäst i er gemensamma grovtvättstuga?
Vi hjälper er gärna. Boka kostnadsfri rådgivning idag!

Din offertförfrågan

Lägg till fler produkter

  Tack för din offertförfrågan.

  Vi återkopplar inom kort. Du får även en bekräftelse skickat till din angvina mejladress.

  Koden: