Tvättmaskiner och torkskåp utvecklade tillsammans med Friska Brandmän 

Samarbete mellan PODAB och Friska Brandmän

 

 

PODAB har i mer än 70 år utvecklat och tillverkat professionell tvättstugeutrustning, till bland annat flerfamiljshus, städsektorn och räddningstjänsten. Jimmy Nilsson, VD på PODAB är glad för samarbetet med Friska Brandmän och resultatet av utvecklingsarbetet.
 
- Jag tycker det är oerhört bra att vi lyckats utveckla ett koncept som passar in i projektets kravbild. Tekniskt har det varit en utmaning då det ställs speciella krav på tvättning och skonsam torkning av brandmännens larm- och skyddskläder. Ett exempel är torkprocessen som måste vara snabb så att brandkläderna är klara att användas igenom inom några få timmar. Där passar vårt torkskåp in med sin helt unika konstruktion, säger Jimmy Nilsson.

 

Flexibla torkskåp och tvättmaskiner för tvätt av kläder inom räddningstjänsten

Torkskåpen i PODABs sortiment har speciellt utvecklade galgar, där varm luft leds in och torkar plaggen från insidan. Eftersom plaggen torkas från både insidan och utsidan samtidigt, effektiviseras torkprocessen och larmställ som annars är mycket svårtorkade, torkar snabbt. Torkskåpen är dessutom flexibla och kan enkelt kompletteras med tillbehör för exempelvis stövlar. PODABs torkskåp (ProLine FC 20) är idag det enda torkskåpet för räddningstjänsten på marknaden som har kapacitet att torka sex kompletta larmställ samtidigt.
 
De unika, automatiska programmen med reaktiveringsfunktion som tagits fram för torkning av vadd och membranställ, minskar behovet av att impregnera branddräkterna eftersom långtidsimpregneringen återaktiveras.
 
Tvättmaskinerna från PODAB har olika kapacitet för att tillgodose behoven på brandstationer. ProLine HX 135 har kapacitet för två kompletta larmställ och ProLine HX 280 har kapacitet för fem kompletta ställ. Tvättning av larmställ kräver specialanpassade tvättprogram och PODABs tvättmaskiner har därför en kombination av tvätt- och impregneringsprogram med automatisk dosering.

Samarbete med organisationen Friska Brandmän

På initiativ från arbetsmarknadens parter startades år 2006 samarbetsprojektet Friska Brandmän. Bakgrunden var den oro som fanns för ett samband mellan flera cancerfall och brandmännens arbetsmiljö. En viktig del av projektet har varit inriktat på utveckling av rutiner, arbetsflöden och utrustning som kan förebygga risken för kontaminering från skyddskläder som utsatts för exempelvis sot och partiklar. Efter utryckning utgör skyddskläderna ett riskmoment. Friska Brandmäns metod att reducera riskerna och förbättra arbetsmiljön kallas Skellefteåmodellen. Ett samarbete mellan Friska Brandmän och PODAB har resulterat i utvecklingen av ett komplett program med tvätt- och torkutrustning som anpassats speciellt för att förbättra brandmännens arbetsmiljö.
 
Internationellt heter Skellefteåmodellen ”The Swedish Way” och projektet Friska Brandmän fick 2011 Europakommissionens arbetsmiljöpris. Under 2014 påbörjades samarbetet mellan Friska Brandmän och PODAB vilket resulterade i specialprogram som utvecklats på basis av de riktlinjer och önskemål som tagits fram inom ramarna för projektet. Utvecklingsarbetet har bedrivits under ett nära samarbete med Friska Brandmän och idag finns ett unikt och komplett koncept med tvättmaskiner och torkskåp, anpassade tvättprogram och ett brett tillbehörsprogram som täcker in faserna av tvätt- och torkprocessen på en brandstation.
 
PODAB har tagit fram en broschyr för Räddningstjänsten. Ladda ner här!

Referens: Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund 

Strax utanför Borås hittar vi Guttasjön, en av Sveriges modernaste övnings- och utbildningsanläggningar för brandmän. Även tvättstugan är toppmodern och är installerad för att göra det så enkelt som möjligt att följa Friska Brandmäns rekommendationer.
 
”Vår arbetsmiljö har blivit betydligt bättre, jag känner mig mycket tryggare.”
-Lennart Hällfors, Servicechef 

Din offertförfrågan

Lägg till fler produkter

    Tack för din offertförfrågan.

    Vi återkopplar inom kort. Du får även en bekräftelse skickat till din angvina mejladress.

    Koden: