Torkskåp med värmepump - bästa valet 

0

Halvera din energiförbrukning

Det är torkprocessen som drar mest energi vid tvätt- och torkning av textilier. Därför är det en bra idé att välja produkter med värmepump för att spara energi och minska kostnader i hyreshuset, bostadsrättsföreningen eller fastigheten. Värmepumpstekniken i torkskåp och torktumlare mer än halverar energiförbrukningen, jämfört med traditionella produkter. Men vad är det egentligen som gör värmepumpstekniken till ett miljövänligare val?

Miljövänlig värmepumpsteknik

Det fina med värmepumpsteknik är att två slutna system återanvänder luft och köldmedium vilket sparar energi. Det är samma slags teknik i både torktumlare och torkskåp med värmepump. En traditionell torktumlare evakuerar ut den varma luften medan värmepumpstumlaren återanvänder den till 100 procent. Den fuktiga luften från trumman leds vidare och avfuktas inuti värmepumpen, värms upp igen och fortsätter sedan tillbaka in i trumman. På så sätt återvinns värmen och processen fortsätter tills textilierna är torra. Ett slutet luftsystem är energieffektivt och dessutom en fördel i utrymmen där man inte kan installera en evakueringskanal. De produkter som är framtagna med miljön i fokus kallar vi ECO-innovation. Håll utkik efter ECO-innovation märkningen om du är ute efter ett miljövänligt alternativ. 

Hur fungerar värmepumpsteknik

Torkutrustning med värmepump använder sig av två slutna system; ett för luft och ett för köldmedium. Vi börjar med luftflödet. En fläkt blåser varm luft genom torktrumman eller hängställningen i torkskåp och luften absorberar fukt från kläderna. Den varma, fuktiga luften leds via ett eller flera filter in i värmepumpens kalla förångare. Fukten i luften kondenseras mot de kalla slingorna i förångaren och vattnet leds via en slang till avloppet. Den nu svala och torra luften leds vidare in i kondensorn. Här värms luften upp igen och leds vidare in i trumman eller ner i torkskåpet och processen upprepas. Ett slutet system som återanvänder luften och effektiviserar torkprocessen.
 
Det andra slutna systemet hittar vi inuti värmepumpen. Köldmediet leds i kall flytande form in i förångaren. Där värms det upp av den varma luften från trumman/torkskåpet och övergår till gasform. Köldmediet är fortfarande kallt och leds in i en kompressor där gasen komprimeras och värms upp. Den varma gasen trycks vidare in i kondensorn. Efter att ha värmt upp den svala luften som passerar genom kondensorns slingor övergår köldmediet till flytande form men det är fortfarande varmt. Slutligen passerar mediet genom en expansionsventil som gör att trycket och temperaturen sjunker innan processen börjar om igen i förångaren.

Bästa torkskåpet med värmepump

Vår ambition var att utveckla ett torkskåp med extremt låg energiförbrukning. Resultatet blev TS 63 VP ett torkskåp med värmepump. Det har en  energiförbrukning på 1,7 kWh/torkomgång. I jämförelse med traditionella torkskåp halveras energiförbrukningen i och med torkskåpstekniken. Värmepumpsskåpet har en kapacitet på 8 kg, kommer med fyra automatiska program och ett tidsstyrt program. Det är användarvänligt med tydliga symboler i displayen och knappsatsen har punktskrift. Prioriteras energifrågor och klimatpåverkan är ProLine TS 63 VP den bästa lösningen. Vid ont om plats har vi en mindre variant av torkskåp med värmepump, BaseLine TS 4 VP.

 

Produkter med värmepumpsteknik

Boka kostnadsfri rådgivning

Går er bostadsrättsförening i tankarna på att investera i en miljövänlig tvättstuga?

Vi besöker tvättstugan och hjälper dig till rätt lösning. Behovsanalys och energikalkyl ingår. Fyll i formuläret så kontaktar vi dig så snart vi kan. Du kan även ringa oss på 031-752 01 00.

Kontakta oss idag så hjälper vi dig till en bekymmersfri tvättstuga! 

 * Obligatoriska fält.

Din offertförfrågan

Lägg till fler produkter

    Tack för din offertförfrågan.

    Vi återkopplar inom kort. Du får även en bekräftelse skickat till din angvina mejladress.

    Koden: