Blogg

Hur länge håller en tvättmaskin?

Hur länge håller en tvättmaskin?

Hur länge håller en tvättmaskin egentligen? Generellt kan man säga att en professionell tvättmaskin eller en industritvättmaskin håller i ca 15 år. De är byggda för att startas upp till 10 gånger per dag, till skillnad mot en hushållsmaskin som startas en till två gånger per dag och håller i ca 5 år.
 
En professionell tvättmaskin har en mycket kraftfull konstruktion. Alla delar, t ex stötdämpare, avloppsloppsventil, lagerkors, lucka, lucklås och tvättmedelsfack är extra slitstarka. Dessutom tvättar professionella tvättmaskiner rent både snabbare och energieffektivare än hushållsmaskiner. Professionella tvättmaskiner är alltså byggda för att hålla länge, men den exakta livslängden beror på en mängd olika faktorer.

Hur länge håller en tvättmaskin och vad påverkar hållbarheten?

En professionell tvättmaskin är konstruerad för att hålla i ca 15 år, men hållbarheten varierar beroende på hur väl den tas om hand av användaren. Här listar vi några saker man kan tänka på:
 

 • Rätt produkt i rätt miljö - investera i utrustning anpassad efter era förutsättningar.

 • Utför löpande underhåll och förebyggande service. 

 • Informera de boende om överdosering. (Utöver den miljöpåverkan överdosering medför, påverkar för mycket tvättmedel även maskinernas hållbarhet. Tvättmedel är frätande och sliter på maskinens delar, som t ex avloppsventilen.)

 • För att motverka överdosering kan man installera automatisk dosering.

 • Se till att bruksanvisning/vägganslag sätts upp i anslutning till maskinen. Finns det tydliga instruktioner som visar hur man använder maskinen på ett korrekt sätt minskar risken för felaktig hantering med risk för skador på maskinen som följd.

 • Alla maskiner behöver vid tillfällen service och slitagedelar behöver bytas ut under livstiden. Se till att användaren vet vem man skall vända sig till för att göra en felanmälan. En litet fel som inte åtgärdas inom en rimlig tid kan leda till större problem.

Hur skapar man en hållbar tvättstuga?

Det viktigaste och första steget innan man investerar i ny utrustning är att göra en behovsanalys. Vi har ett stort utbud av professionell tvättstugeutrustning anpassad för olika miljöer. Därför kan vi genom en behovsanalys avgöra vilka professionella tvättmaskiner som passar bäst i er miljö. I en hårt belastad tvättstuga behövs större och mer robusta maskiner än vad som behövs på exempelvis ett seniorboende.
 
För att en tvättstuga ska vara hållbar behöver den vara funktionell. Att planera tvättstugan praktisk och smart, skapa ett bra arbetsflöde genom rätt placering av maskinerna och glöm inte de praktiska tillbehören (arbetsbänkar, avlastningsytor, tvättvagnar mm). Vi hjälper er att visualisera rummet och rekommenderar vilka produkter och tillbehör ni behöver samt placering av produkterna i utrymmet.
 
Att rummet har rätt förutsättningar är också viktigt. Torkutrustningen fungerar bäst med god luftomsättning. Se över ventilationen för att skapa de bästa förutsättningarna för produkterna.
 
En annan aspekt är trivseln i tvättstugan. Skapar man en miljö där arbetet flyter på och användarna trivs, är chanserna betydligt större att tvättstugan tas om hand på ett bättre sätt. Även det påverkar hållbarheten och livslängden på utrustningen. 

Hållbarhet och miljön

Ur ett större hållbarhetsperspektiv vill vi också slå ett slag för den gemensamma tvättstugan. Har du tänkt på att en gemensam tvättstuga (standarduppsättning; två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp) delas av ca 30 lägenheter i ett flerfamiljshus. Om dessa 30 lägenheter i stället skulle ha varsin tvättmaskin och torktumlare blir det 60 maskiner, som dessutom har en tredjedel av livslängden som de professionella maskinerna. Att dela på fyra professionella produkter i stället för att använda 60 maskiner med sämre kvalitet är både klimatsmart och mer ekonomiskt.
 
Är du intresserad av att läsa mer om varför den gemensamma tvättstugan är det bästa valet både för ekonomin och miljön kan du läsa vårt inlägg om delningsekonomi.

Slutsatsen

På samma sätt som det inte går att säga hur långt en bil kan köra, går det inte att svara exakt hur länge en tvättmaskin håller. Så svaret på den enkla frågan, - Hur länge håller en tvättmaskin? har inget enkelt svar. Men vi hoppas att du har fått en förståelse för hur man kan tänka.

Vill ni ha hjälp med er tvättstuga?

Vi har alla produkter som krävs för att skapa en välfungerande tvättstuga. Har du frågor om hur ni kan förbättra just er gemensamma tvättstuga? Kontakta oss redan idag!

Din offertförfrågan

Lägg till fler produkter

  Tack för din offertförfrågan.

  Vi återkopplar inom kort. Du får även en bekräftelse skickat till din angvina mejladress.

  Koden: