Den gemensamma tvättstugans historia

Känner du dig lite extra lyxig när du ska tvätta i den gemensamma tvättstugan i flerfamiljshuset? Du kanske tycker att det är en självklarhet att det ska finnas tvättmöjligheter men så har det inte alltid sett ut.
 
Förr i tiden, när de första gemensamma tvättstugorna började introduceras var det en enorm lyx att ha tillgång till en tvättstuga. Det ansågs vara toppen av modernitet och blev genast något alla eftertraktade.
 
I det här blogginlägget dyker vi ner i den gemensamma tvättstugans historia. Hur kom den gemensamma tvättstugan till? Hur såg den ut? När blev den gemensamma tvättstugan en standard i flerfamiljshus? 

Från vedeldad kokgryta till tvättmaskin

Det hela började på 1920-talet när Per-Albin Hansson presenterade en plan kallad ”Det Svenska Folkhemmet”. Det var ett förslag till utvecklingslinjer för ett modernare och förbättrat boende. Alla skulle ha rätt till en god bostad med möjlighet att tvätta sig själva och sina kläder. Planen innehöll bland annat ett program för flerfamiljshus med en gemensam, maskinell tvättstuga. En av de första gemensamma tvättstugorna i modern tappning byggdes i Stockholm på 1920-talet.

På 1930-talet började byggandet av flerfamiljsbostäder ta fart och en ny boendestandard hade skapats i Sverige. Att ha tillgång till en gemensam tvättstuga under denna tid ansågs dock fortfarande vara exklusivt. Tvättmaskinen var inte given i hemmet. Många använde fortfarande en vedeldad kokgryta för att koka tvätten. 

En effektivare tvättprocess

Även om tvättmaskinerna på denna tid ansågs vara toppmoderna såg de väldigt annorlunda ut från hur tvättmaskiner ser ut idag. De var stora och klumpiga och värmdes ofta upp med gas. Tvättprocessen reglerades helt manuellt och maskinernas kapacitet var 12–15 kg/tvättomgång. I de gemensamma tvättstugorna fanns tvättmaskiner, baljor och sköljbassänger. Med den nya tvättstugeutrustningen kunde den tvätt och torkning som tidigare tagit flera dagar, hinnas med på en halv dag.

Tvättstugeexplosionen

Det var på 1950-talet som den stora tvättstugeexplosionen kom. En ny syn på hygien växte fram. Alla ville ha tillgång till en tvättstuga då det var nytt och häftigt men framförallt så underlättade det tvättprocessen något enormt. Tvättstugan frigjorde tid för familjerna och blev en symbol för det rationella hemarbetet. Man kunde inte skriva upp sig när man ville på ett tvättschema som man kan idag utan varje familj fick lov att tvätta ungefär en gång per månad med ca 4 timmars tvättpass. Det byggdes även goda möjligheter till torkning både inomhus och utomhus för de boende. 

Utvecklingen av ett modernare Sverige gick snabbt och redan på 1970-talet hade nästan alla flerfamiljshus tillgång till en gemensam tvättstuga. Sedan dess har både utvecklingen av tvättstugorna och den professionella tvättstugeutrustningen gått framåt. Idag ska det finnas gemensamma tvättstugor i flerfamiljshusen i Sverige, både i hyresrätter och bostadsrätter.

Halvera din energiförbrukning

Det är torkprocessen som drar mest energi vid tvätt- och torkning av textilier. Därför är det en bra idé att välja produkter med värmepump för att spara energi och minska kostnader i hyreshuset, bostadsrättsföreningen eller fastigheten. Värmepumpstekniken i torkskåp och torktumlare mer än halverar energiförbrukningen, jämfört med traditionella produkter. Men vad är det egentligen som gör värmepumpstekniken till ett miljövänligare val?

Relaterat material:

PODAB har lång erfarenhet av tvättstugor

75 års-jubileum på PODAB

I år firar PODAB 75 år av omtanke. I samband med detta har vi gått igenom våra historielådor och samlat ihop berättelser och bilder som visar hur PODAB byggts upp och blivit det företag vi är så stolta över idag. 

Källor:

https://www.nordiskamuseet.se/artiklar/tvattstugan?fbclid=IwAR06gsbUnzIUqjxHaHEkGVxrXEV6R10NvfKS1TkcmXeoGBidvXtL4VMTVvw

Göte Landhage, PODAB anställd under 40 och 50-talet.

Din offertförfrågan

Lägg till fler produkter

    Tack för din offertförfrågan.

    Vi återkopplar inom kort. Du får även en bekräftelse skickat till din angvina mejladress.

    Koden: