Makeover - från skiss till drömtvättstuga

Det behöver inte vara så komplicerat att förvandla en befintlig tvättstuga till en drömtvättstuga. Här berättar vi hur vi gick tillväga för att göra om en något tråkig, traditionell tvättstuga till en mysig och funktionell tvättstuga att längta till. 

Drömtvättstugan blir till

Klara, färdiga, gå! När tävlingen Drömtvättstugan 2.0 var slut och vinnaren var korad, packade vi bilen och åkte ner till Arlöv för att inspektera lokalen och börja planera den nya Drömtvättstugan. Först mätte vi och kontrollerade el, vatten, avlopp och ventilation. Vi träffade även de boende i föreningen för att få en bättre bild av vad de hade för önskemål och förväntningar samt vad de saknade i sin befintliga tvättstuga. Med blocket fyllt av anteckningar och idéer åkte vi tillbaka till Göteborg och påbörjade arbetet...

3D-ritning och planlösning i tvättstugan

Med hjälp av ett 3D-program ritades rummet upp. Då fick vi snabbt en överblick och en tydligare rumskänsla samt en bättre bild över det färdiga resultatet. Målet var att tvättstugan skulle vara funktionell och energisnål men också mysig och inbjudande. Vi ville visa hur man med enkla medel kan ge en befintlig tvättstuga en rejäl makeover. Därför utgick vi ifrån de förutsättningar som fanns gällande ytskiktet och placeringen av avlopp, vatten, etc.

Eftersom tvättstugan ligger i direkt anslutning till lägenheter valdes mycket tystgående produkter. En tvättgrupp med energisnåla tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp placerades i ena delen av rummet och en kallmangel och tvättbänk på motsatta väggen. 

I andra änden av rummet byggdes en avlastningsyta med förvaring. En väggfast strykbräda, galghängare, lakansträckare samt hyllor monterades på plats. En myshörna med en skön fåtölj skapades. Föreningen önskade även en hängtork där man kunde lufttorka kläder. Den placerade vi ovanför avlastningsbänken. På kortväggen hängdes en specialdesignad 1,8 m hög svart tavla med tvättsymboler som ger en fin kontrast.

Väggar, golv och tak

Ytskiktet i den befintliga tvättstugan var bra, därför kunde vi med hjälp av relativt små men smarta förändringar påverka slutresultatet markant. För att få en mjukare känsla i tvättstugan målades den mörkblå bården i en behaglig grå nyans. De gråspräckliga takplattorna byttes ut till fräscha vita och spottar monterades på plats för att punktbelysa produkterna.

En utmaning var det befintliga betongfundamentet som de gamla produkterna var placerade på. För att göra fundamentet lägre, utan att förstöra tätskiktet, bilades endast den övre delen bort och ett nytt träliknande klinker lades. För en mer ergonomisk höjd placerades maskinerna på låga benfundament.

Blomsterlådor och tvättinstruktioner

För att få in lite grönt och en något rustik känsla i tvättstugan byggdes två blomsterlådor som hängdes upp i kedjor ovanför maskinerna. Lådorna är byggda av svartmålad ytterpanel. Under lådorna monterades svarta järnstänger med krokar som möjliggör upphängning av tvättinstruktioner.

Speciellt för drömtvättstugan designades ett 2 meter långt vägganslag för både tvätt och tork som trycktes på ett fukttåligt material. Vägganslaget är upphängt i krokarna som sitter på järnstången under lådan. Det gjordes även ett matchande vägganslag för mangeln.

Myshörna med avlastningsyta

För att ge tvättstugan ett hemtrevligt touch valde vi att inreda med bl.a. köksbänkar i neutrala färger och trädetaljer. Avlastningsytan består av två skåp med förvaring samt en del utan skåp under för att underlätta framkomligheten för de som sitter i rullstol. Ovanför bänken placerades en lakasträckare och en fällbar hängställning för lufttorkning. En höj- och sänkbar strykbräda samt galghängare monterades på väggen.

Myshörnan utrustades med en rottingstol, ett litet bord samt rullgardiner i bambu. I taket hängde vi en lampa som ger ett varmt och mysigt sken i hela tvättstugan.

Tvättho och städskåp

Genom att välja en tvättbänk i samma serie som resten av tvättstugans möblemang gav vi rummet en hemtrevlig röd tråd. Ovanför tvättbänken hängde vi en stilren spegel som ger rummet en större rymd. För att göra det ännu lite mysigare ställde vi blommor vid sidan med matchande kruka.

I tvättstugan fanns ett oattraktivt och iögonfallande avloppsrör som gick från golv till tak. För att dölja det byggde vi in röret i ett högskåp som nu även fungerar som städskåp. Högskåpet är givetvis i samma serie som tvättbänken och övrig inredning för att smälta in och skapa enhetlighet.

Tavla med tvättsymboler

För att ge tvättstugan en lite tuffare känsla specialdesignade vi en 1,8 m hög svart tavla med tvättsymboler som ger en fin kontrast i tvättstugan. 

Tavlan har snabbt blivit en stor favorit hos våra kunder och det är många som har efterfrågat den. Därför vill vi ge alla våra kunder möjligheten att beställa en via oss till självkostnadspris. Ladda ned den via länken nedan eller kontakta oss på så hjälper vi er med beställningen.

Vill du också ha en drömtvättstuga?

Vi hjälper gärna till att ta fram layout-skisser och ger råd om vilka produkter som passar era behov och önskningar bäst, allt för att din tvättstuga ska bli så bekymmersfri som möjligt! 

 

3D-skiss på en hemtrevlig tvättstuga

Olika tvättstugelösningar beroende på behov

Vilken typ av utrustning som behövs beror på vilken belastning tvättstugan har och vilka behov som ska tillfredsställas. För att guida dig rätt finns mer information under sidan Tvättstugelösningar

Din offertförfrågan

Lägg till fler produkter

    Tack för din offertförfrågan.

    Vi återkopplar inom kort. Du får även en bekräftelse skickat till din angvina mejladress.