Blogg

Nytt samarbete med SWATAB gör tvättningen kemikaliefri

Swatab och PODAB samarbetar för en kemikaliefri tvättstuga

Ren tvätt utan tvättmedel och varmt vatten. Låter det som en önskedröm? Nu kan den bli verklighet. Genom ett nytt samarbete kan PODAB erbjuda sina kunder en innovativ lösning som gör tvättprocessen kemikaliefri, samt bli en viktig partner i utvecklingen av den. Systemet som har prisats internationellt för sin goda miljöpåverkan, gör det också mindre kostsamt, mer tidseffektivt och bättre för vår hälsa att tvätta rent textiler. 

– Det är väldigt kul och givande att arbeta tillsammans med SWATAB som har påvisat något många trodde var omöjligt – att det faktiskt går att tvätta rent textiler på ett effektivt och resurssparande sätt utan kemikalier. Nästa steg är att vi tillsammans anpassar tvättmaskinerna för att göra ännu större vinningar i att tvätta i avjoniserat ultrarent vatten, säger Jimmy Nilsson, VD för PODAB.

När vi tvättar används stora mängder kemikalier som påverkar oss människor och vår natur negativt. Tvärtemot vad många trodde var möjligt har det Malmöbaserade företaget SWATAB hittat och utvecklat en metod som gör att vi kan komma till rätta med problemet. Deras patenterade system DIRO® har funnits i bruk sedan 2015 och har tilldelats mycket fina utmärkelser såsom Världsnaturfondens (WWF) pris Climate Solver 2017. Lösningen är ett filtersystem som kopplas till tvättmaskinen och omvandlar det inkommande vattnet till ett unikt avjoniserat ultrarent vatten. Tvätten blir ren utan tvättmedel eller sköljmedel och torkar snabbare. Processen blir allergivänlig och helt luktfri. Det ger också stora energibesparingar. SWATAB:s egna mätningar visar på upp till 40 %. Dessutom minskar behov av underhåll eftersom maskinerna hålls rena och fria från beläggningar av kalk och slam. 

Största projektet hittills – fungerar för både gamla och nya maskiner 

Tekniken används i ett trettiotal anläggningar i Sverige. PODAB och SWATAB:s samarbete inleds nu med det största projektet hittills. I Familjebostäders hyreshus i Grevegården, Göteborg står nu 36 nya tvättmaskiner installerade och körs helt utan tvättmedel och andra kemikalier. Systemet är lätt att införa och går att applicera på såväl nya som gamla maskiner. Inga stora extrautrymmen krävs och det går att uppgradera för att hantera fler maskiner vid behov. För att ge den mest optimala energibesparingen bör programmen uppgraderas till speciellt framtagna program, som redan nu finns till alla nya maskiner från PODAB. Förutom att ge kunderna den optimala tvättstugan, vill PODAB genom samarbetet bli en aktiv partner i utvecklingen av en innovation som kan hjälpa till att motverka utvecklingen av klimatförändringarna på Jorden. 

 

I en färsk intervju i Dagens Industri berättar SWATAB:s grundare mer om systemet där även samarbetet med PODAB nämns som ett viktigt steg i utvecklingen.

Relaterat material:

Hur fungerar tvätt med avjoniserat vatten?

Swatab och PODAB göra det möjligt att tvätta utan tvättmedel

Filtersystemet DIRO® kopplas in mellan det inkommande vattnet och tvättmaskinen. Vattnet filtreras och avjoniseras. Det omvandlade, ultrarena vattnet pumpas in i tvättmaskinen. När vattnet kommer i kontakt med textilierna bryts den joniska bindningen mellan fibrerna i tyget och smutsen. Smutsen frigörs och sköljs ut med vattnet. Det innovativa DIRO® filtersystemet från SWATAB kopplat till PODABs tvättmaskiner gör att tvätten blir ren i kallt vatten utan användning av tvättmedel, sköljmedel eller andra kemikalier.

    

Din offertförfrågan

Lägg till fler produkter

    Tack för din offertförfrågan.

    Vi återkopplar inom kort. Du får även en bekräftelse skickat till din angvina mejladress.