Blogg

Tips på hur man gör den gemensamma tvättstugan till ett trivselrum

Små förändringar gör stor skillnad

  • Planera om tvättstugan - vad använder du och vad använder du inte?

  • Utnyttja väggarna för att skapa mer yta

  • Måla eller tapetsera istället för kakla

  • Höj mysfaktorn med en loungehörna, gröna växter eller tavlor

Så får du en funktionell och hemtrevlig tvättstuga 

Går ni i tankarna på att renovera den gemensamma tvättstugan eller vill ni kanske bara uppdatera den? Många tror att det är ett större projekt än vad det faktiskt är att skapa en trivsam tvättstuga, men små förändringar kan verkligen göra stor skillnad. Eftersom tvättstugan i en BRF ofta inte har så stor yta gäller det att tänka till och använda sig av smarta lösningar.

På PODAB arbetar vi för att skapa bekymmersfria tvättstugor. Vi vill att den gemensamma tvättstugan ska vara ett funktionellt trivselrum. Därför delar vi med oss av våra bästa tips på hur man enkelt gör tvättstugan till ett rum där man gärna hänger medan man tvättar.

Skapa rum i rummet 

Det är bäst att börja med själva planeringen av tvättstugan. Inred med smarta lösningar och produkter, för att den ska kännas större och luftigare. 

När man inreder är det lätt att glömma väggarna. Att använda väggarna är nämligen ett väldigt enkelt och smart knep för att skapa mer yta i ett rum. Några produkter vi använder i tvättstugan som tex. strykbrädan och klädställningen, är nödvändiga för en tvättstuga men tar onödigt mycket plats. En väggfast strykbräda fäller man enkelt ut vid användning och sedan ihop efter användning. 

Andra produkter som med fördel monteras på väggen är galghängaren och lakansträckaren. Jämfört med en klassisk klädställning tar en väggfast galghängare knappt någon plats alls. PODABs väggfasta galghängare är praktisk och har plats för flertalet galgar där man kan hänga upp exempelvis skjortor eller blusar.

Lakansträckaren används för att sträcka lakan innan mangling eller som ett hjälpmedel vid sträckning och ihopvikning av lakan. PODAB erbjuder en lakansträckare i trä och en lakansträckare i plast.

För att underlätta hanteringen av tvätten rekommenderar vi en tvättvagn. Istället för att själv behöva bära runt tvätten kan den läggas i vagnen och man får båda händerna fria till annat. PODABs tvättvagn passar perfekt in i den trivsamma tvättstugan eftersom den är både stilren och smart konstruerad. 

För att skapa en hemtrevlig känsla kan du
sätta in instruktioner i en ram :)

Skapa en trevlig miljö i den gemensamma tvättstugan

Det händer ibland att tvättstugan glöms bort och inte prioriteras. Lägger man däremot ner lite extra tid och energi för att göra tvättstugan trivsam, tas den om hand på ett bättre sätt. Det finns många enkla knep för att skapa en trevlig miljö. Något som gör stor skillnad är att tapetsera tvättstugan eller måla den i en härlig färg. Då får rummet genast en ny känsla. För att höja mysfaktorn kan man inreda med lite gröna växter, ett bord och några loungefåtöljer. Sist men inte minst kan man hänga upp ett knippe eukalyptus för att få en fräsch och härlig doft i rummet, vilket alltid är uppskattat. 

Ibland krävs inte stora förändringar för att göra stor skillnad. Skapar man en trevlig miljö blir det även trevligare att tvätta! Med våra tips, lite fantasi och eget arbete är vi säkra på att ni kan göra er tvättstuga till ett trivselrum.

Lycka till!

Inspirerande tvättstugor

I studentbostäderna Proto och Sagoeken i Lund har AF Bostäder skapat inspirerande tvättstugor som skiljer sig från mängden. Tvättstugorna har utrustats med smarta lösningar som har gjort dem både funktionella och trivsamma. En stor förändring de gjorde var att bygga in tvättmaskinerna och torktumlarna. Detta är inte bara snyggt att se på utan även väldigt bra eftersom det nu är lättare att hålla rent i tvättstugorna. Bakom de inbyggda maskinerna har AF Bostäder även skapat separata servicerum där den dagliga driften och servicen kan skötas undangömt. För att ytterligare underlätta för hyresgästerna och eliminera överdosering har automatisk doseringinstallerats. PODAB erbjuder pumpsystem som kopplas direkt mot tvättmaskinen och doserar rätt mängd tvättmedel automatiskt – så bra!

Vi hjälper er hela vägen - från skiss till färdig tvättstuga

Vill ni ha hjälp med att avgöra vilka produkter som passar in i just er gemensamma tvättstuga? Kontakta oss så hjälper vi er med en behovsanalys och ett inredningsförslag i 3D.